Salı, Ağustos 07, 2012

Rihanna ve İlluminati (1)

Rihanna'nın Man Down klibiyle başlamak istiyorum. Man Down klibinde Rihanna'nın Lilith'i canlandırdığını görüyoruz. Önce biraz kısa bilgi vermek gerecek olursak Lilith, Yahudi kaynaklarında Adem'in ilk karısı olarak geçer. Adem'e tabi olmak istemediği için Tanrı onu Kızıldeniz sahillerine kovmuş ve yalnızlığa sürgün etmiştir. Sonra Tanrı, Havva'yı yaratmıştır.

Günümüzde kadın şarkıcıların bu gizemli dinlerin Tanrıçalarını canlandırdıklarını görüyoruz. Antik zamanlarda bu Tanrıçalar büyüleyici kadın ve yılan soyu ikileminde tanımlanırlardı.

Klip bir tren istasyonunda başlıyor. Tren istasyonu ruhun yolculuğunu simgeler. Klipteki yazılarla anlatılan şeyler vardır. İlk olarak bir erkek gösterilmiş ve solda bir tabela var. Paganizmde sol erkeği ve sağ kadını simgeler. Burada sadece sol tabelanın olması: erkek yani Tanrı'ya itaat edilmeli anlamında.

Sonra hemen ilk insan Adem'i görüyoruz. İbranice'de Adem; insan yani adam demektir. Erkeğin saltanatını simgeliyor.

Sonra da Lilith ekrana geliyor. Gözlerinin gölgede olması aldattığını ve ihanet ettiğini gösteriyor.

Lilith; isyan, öfke ve yabani cinselliği sembolize eder.

Kamera sürekli kadınları çekiyor. Bu Lilith'e yani kadınların saltanatına örnektir.

Mecazi anlamda, Lilith erkeği öldürerek tanrıyı alıp onun yerine tanrıçaya tapınmayı sağlıyor.

Mermi, kafasının arkasına isabet ediyor. Eril prensibin tabiri caizse boynu vuruluyor ve infaz ediliyor. Dişil prensibin hakimiyeti sağlanıyor.

Paganizmdeki sol ve sağ, erkek ve kadın sembolizmi burada devam ediyor. Adem vurulunca bu sefer iki tabela çıkıyor, sağ tabela da görünüyor.

Sigara dumanı, ruhu simgelemek için sembolik olarak kullanılmış. Adem vurulduğu için ruhu uçup gidiyor.

Bir bacağının kapatılmış olması Tanrı'ya giden yolun kapatılmış anlamına gelir.

Bir tek sağdaki tabela kalıyor: Tanrıça.

Araya dün sabah diye bir yazı girince eskiyi göstermeye başlıyor.

Bisikletler ve tekerlekler ruhun hareketini temsil eder. Adem ve Lilith yolculuklarına beraber başlıyor.

Lilith ilk baştaki masumiyetini simgeleyen beyaz kıyafetler giyiniyor. Yaratılışından dolayı çocukları çok seviyor ve onlarla oyun oynuyor.

Lilith isminin kökenine bakarsak L-Y-L kökünden geldiğini görürüz. Arapça'da leyl ve İbranice leyil, "gece" demektir. Akadça'da lili ve lilitu, "ruh" demektir. Yine Akadça'daki Lil-itu Sümerce'deki lil'den gelmiştir ve hava anlamına gelmektedir. Yani kısaca toparlarsak Lilith, "gece rüzgarı" anlamına gelmektedir. Çocuklarla oynarken sürekli rüzgar esiyor.

 Mavi rengi, ruhu sembolize eder. Yeşil de değişim anlamına gelir. Yani ruhun değişimi.



 Lillith'in bağımsızlığı gittikçe büyüyor.


 Ama yine de yalnız gezebilmek için sadakat işareti veriyor.

İçtiği şeyin markası vita. Vita, Türkçe'de "yaşam" demek. İlerleyen sahnelerde bu açıklığa kavuşacak.

Lilith üstü kadın altı ise yılan, kuş ya da balık olarak tasvir edilir. Elbisesi de öyle bir izlenim veriyor. Lilith'in saçları da uzundur.

Ayrıca üstü beyaz renk, masum. Ama elbisesi aşağıya doğru mora dönüşüyor. Mor değişimin başlangıcının rengidir.

Adem ve Havva'ya musallat olan Lilith burada gösteriliyor. Üstü kadın altı yılan.

Rihanna gibi Lilith'in saçları da upuzun.

 Erkeklerle flört etmek için kadınlığını kullanıyor. Ama Lilith'in bunu yapması yanlış çünkü o tek bir erkek için yaratılmıştı. Erkeklerin giydikleri beyaz olması onların masumiyetlerini gösterir. Çünkü onları baştan çıkaran Lilith. Ayrıca Lilith'in kovulduktan sonraları erkekleri rüyalarında baştan çıkardığı da söylenir.

 Yeşil çorapları değiştiğini gösteriyor. Kırmızı üzerine beyaz puantiyeli ayakkabıları içinde az kalan masumiyetinin(beyaz) yerini şiddet ve cinselliğin(kırmızı) aldığını gösteriyor.

 Her yudumda daha da bir yaratılışının amacından uzaklaşıyor. Adam da ona sol eliyle 'okey' işareti veriyor.



 Şarkının sözleri:
I didn't mean to end his life
I know it wasn't right
I can't even sleep at night
Can't get it off my mind
I need to get out of sight
Before I end up behind bars
Hayatını sonlandırmak istememiştim
Doğru değildi biliyorum
Geceleri bile uyuyamıyorum
Aklımdan çıkaramıyorum
Buradan uzaklaşmalıyım
Yoksa sonum parmaklıkların ardı olacak

Yaptığının yanlış olduğunun farkında. Geceleri uyuyamamasının nedeni belki ismiyle ilgilidir. Gece rüzgarı olduğu için. Bazen Lilith baykuş olarak da tasvir edilir. Mesela soldaki resimde baykuş olarak tasvir edilmiş. (ayakları) - "Buradan uzaklaşmalıyım", "parmaklıkların ardı" yine Tanrı tarafından kovulmasına işaretler.


What started out as a simple altercation
Turned into a real sticky situation
Me just thinking on the time that I'm facing
Makes me wanna cry
Küçük bir tartışma olarak başladı
Gerçekten yapışkan bir hale dönüştü
Bense yüzleştiğim bu zamanı düşünüp
Ağlayasım geliyor

 İlerleyen saniyelerde bu sahne karşımıza çıkıyor. Arkada "face" yazıyor. Yani yüzleşmek. Şarkının sözlerinde de "yüzleştiğim bu zaman" geçiyordu. Yani yüzleşeceği şeye doğru yola çıktığını gösteriyor.

Arkada "good for you" yazıyor. Türkçesi, "senin için iyi olan" demektir. Bu da ilginç bir yazı çünkü Rihanna erkeklerle flört etmediği bir kadınla merhabalaştığı bir sırada "işte böyle davranman daha iyi" gibisinden bir mesaj olmuş.
Yine arkadaki reklamda Rihanna'nın daha önce içtiği vita marka içecek var. Vita, hayat demiştim. "Hayat suyu" efsanesine bir benzerlik görüyoruz.


Hayat suyuna abı hayat da denir. İçenlere ölümsüzlük verdiğine inanılan sudur. İlginç olan şudur ki bazı kaynaklarda abı hayatın, Kızıldenizinin derinliklerinden çıkarılan bir bitki olduğu söylenir. Bu bitki şah-ı galsam yani galsam otudur. Tanrı, isyanından ötürü Lilith'i nereye kovmuştu? Kızıldeniz kıyılarına.Yine abı hayatla ilgili bir bağlantı da şu; "İran mitolojisinde dört kutsal varlığın bir araya getirilerek kanlarından oluşturulan karanlık bir iksir olduğuna inanılmaktadır. Bunlar; şah-ı galsam, şahmeran, imperan, zümrüd-ü anka'dır." Şah-ı galsam yukarıda dediğim gibi Lilith'in sürgün edildiği yer olan Kızıldeniz'de bulunur. Şahmeran ise Lilith'e çok benzerlik göstermektedir. Belki de Lilith'in Anadolu kültüründeki karşılığı Şahmaran'dır. Yine içecek markasının "vita" yani hayat olması ile Lilith arasındaki bağlantı gösterilmiş.

Şarkı şöyle devam ediyor:

 Cause I didn't mean to hurt him
Could've been somebody's son
And I took his heart when
I pulled out that gun
 
Çünkü ona zarar vermek istememiştim
Birilerinin oğlu olabilir
O silahı çıkardığımda
Kalbini sökmüştüm

 "Birinin oğlu" derken Tanrı'nın oğlu olarak kastediyor olabilir.

İtaatsizliğinin sonucu olarak Kızıldeniz'in kıyısına kovulmuştu işte burada onu görüyoruz. Lilith sahilde tek başına oturuyor. Bu sefer siyah giymiş, karanlık tarafını gösteriyor.

Lilith kovulunca beraberindeki cinlerle ve Şamael yani Şeytan ile ilişkiye girer, çocukları olur.

Adem cennette yalnız kalınca Tanrı’dan Lilith’i geri getirmesini ister. Tanrı, üç melek gönderir. Sanvai, Semangelof ve Sansanvai adlı meleklere; Lilith geri gelmediği takdirde her gün 100 çocuğunun öldürülmesini emreder. Lilith asla dönmeyeceğini söyler ve emir yerine getirilir.

Bu sahnedeki çocuklar Lilith'in Samael'den olma çocuklarını sembolize ediyorlar. Çocuklar birinden kaçıyorlar. Sonra da denize düşüp boğularak ölüyorlar.

Tam bu sahnede şarkı sözlerinde Rihanna şöyle diyor: "Now he's no longer living"
"O artık yaşamıyor"

Çocuklar az önce denize düşüp boğulmuşlardı. O yüzden artık yaşamıyorlar.

Sonra da Adem'i öldürdüğündeki gibi yine sigara dumanıyla sembolik olarak ruhun uçup gidişini gösteriyor. Çünkü bu sefer de çocukları öldü.

Kırmızı ışıkta dans ediyor. Lilith'in baştan çıkarıcı dansını görüyoruz.

Öncelikle bu sahnelere geçmeden önce bir uyarı yapmak isterim. Hz. Adem'in alttaki adamla bir alakası yok. Bu insanlar inandıkları gerçek-dışı şeylerle ve İsrailiyat kaynaklı tahriflerle Hz. Adem'e iftira atmaya çalışıyorlar. Sadece klibi incelemek ve onların inanışlarını görmek gerektiği için bunları bir süreliğine zihnimize almalıyız. Yoksa vay efendim Lilith, Adem'e itaat etmemiş, yok sonra yalnızlık çekmiş de Havva yaratılmış, bi de onun toprağından diye Havva, Adem'e itaat etmiş bilmem ne birtakım ucuz zırvalıklar tamamen yalan ve uydurmadır.

Hem kimsenin kimseye itaat ettiği falan da yok. Kullar arasında hiçbir şekilde birinin ötekine üstünlüğü mevcut değil. Sadece Allah'ın katında takva yani Allah'a olan saygı insanı yüceltir. Onun dışında Allah, yaratılmışlardan kadın olsun erkek olsun herkese yaptığının karşılığını verecek. Alın bu da ayeti:

Rableri onlara şu karşılığı verdi: "Ben, erkek olsun, kadın olsun, sizden, hiçbir çalışanın amelini zayi etmeyeceğim. Sizler birbirinizdensiniz.
(Al-i İmran/195)

Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli ve en üstününüz O'ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, herşeyden haberdar olandır. 
(Hucurat/13)

Aslında mantık çürük, çünkü Lilith ve Adem sözümona aynı topraktan yaratılmış. Bitişiklermiş de Tanrı onları ayırmış. O zaman şöyle düşünürüz, bir hamuru ikiye bölersen aynı hamurdan yapılmış sayılır. Sonra bölünmüş hamurlardan birini alıp da bir kısmını koparırsan aslında hepsi aynı hamurdan olmuş olmaz mı? Lilith, Adem, Havva aynı topraktan yaratılmış olmaz mı? Öyle olsa herkes Adem'e itaat ederdi. Hepimiz Adem'in soyundan geliyoruz ama Adem'e tabi olmayanlar var, onlar ne oluyor peki? Lilith geni mi çekmiş onları?

Klibe şimdi dönebiliriz.

Adem, Lilith'e doğru geliyor ve ellerini kaldırıyor.

Lilith ise Adem ile aynı topraktan yaratıldığı için ona itaat etmek yani Adem'in ondan üstün olmasını istemiyor. Bu yüzden ellerini Adem'in ellerinin üstüne koyup onu yönetmeye çalışıyor.

Adem'in üstün olmasını istemiyor.

O yüzden yüzünü dönüp Adem'i itse de Adem ısrar ediyor.

Lilith tabi Adem'e karşı koyup onu itiyor. Olmaz dercesine kafasını sallıyor.

Devamında Lilith partiden çıkıyor, Adem de peşinden gidiyor. Cinsel olarak Lilith'e saldırıyor.

Bu duruma çok sinirlenen Lilith sağ omzundan sağ yolu koparıp atıyor.

Sol yola geçince tek göz sembolizmini Lilith'te görüyoruz.

Olanlardan sonra bir kenara oturup ağlıyor. Sağ üstte KAVİ yazıyor. Kavi, Arapça'da güçlü, kuvvetli anlamına gelir. Burada Adem'in Lilith'e olan üstünlüğü gösteriliyor.

Kırmızı bilindiği üzere şiddetin rengidir. Adem'in giydiği kırmızı renk ve de Lilith'e saldırdı. Ayrıca Adem giderken sağ omzunun askısının kopmuş olduğu görülüyor. Adem sağ yoldan yürüyor ancak Lilith, askıyı kopardı çünkü o sağ yolu istemiyor.

Saçında bir parça sarı renk var. Kişiliğindeki değişimin göstergesi. Lilith ilk başta masum biriydi sonra orjinal görevinden uzaklaştı ve kötü yolu seçti.

Bu yüzden Lilith'i Tanrı Kızıldeniz sahiline sürgün etti.

Ufak da bir açıklama yapmak istiyorum. Adem yani erkeğin üstünlüğü, kadınların başkaldırışı ve Tanrı'nın adaletsizliği gibi birçok saçma efsane bu klipte işlenmiş. Doğruyu söylemek gerekirse tüm bu Lilith efsanesi Yahudi kaynaklara dayanır. Yani Lilith Yahudi mistisizminin ürünüdür. Kuran'da böyle bir şey geçmemektedir. Hatta işin ilginç yanı Tevrat'ta da Lilith geçmemektedir. Sadece 2 yerde Adem'in karısı diye ifade vardır. Yahudi tefsircileri 1. karısını Lilith, 2. karısını da Havva diye yorumlamışlardır.

Tabi Tevrat'ı da kaynak alacak değiliz. Bu son derece yanlış olurdu. Zaten farkındaysan sürekli "Tanrı" dedim, "Allah" değil. Çünkü Allah böylesine bir ayrımcılık yapacak değildir, eksik sıfatlardan da münezzehtir.

"Gerçekten Allah, Adem'i, Nuh'u, İbrahim soyunu ve İmran soyunu âlemler üzerine seçkin kıldı."
(Al-i İmran/33)

Bu ayette apaçık görülür ki Hz. Adem, herhangi bir kadına böyle davranacak değildi. Hem Hz. İbrahim'e kadar çok eşlilik diye bir kavram yoktu. Hz. Adem'in tek karısı Hz. Havva olmuştur.

Bu insanların amacı Allah'ı ve peygamberi Adem'i (as.) haksızlık yapıyor gibi göstermek. Lilith'i haklı gösterip kadınları galeyana getirmek. Anlasana böylece Allah, haksızlık yapmış gibi görünecek. Klibi normal gözle izle. Rihanna haklı bir sebepten Adem'i vurdu demeyecek misin? Kim olsa aynısını derdi. Klipte gizliden gizliye Allah'ın yaptığı haksızlık (haşa) varmış ve Lilith asilik etmekte haklıymış gibi görünüyor.

İlk başta Yahudi kaynaklarından derleme bilgilerle bunları anlatmamın sebebi ise medyadan yansıtılan ve dünya çapında ünlü olan bir kişinin aslında ne anlattığını görmen içindi. Şimdi gördün, o halde anla ki bu sapkın inançlı insanlar hiç olmadığı halde Hz. Adem'e iftira atıyorlar. Anla ki birileri kadın-erkek kavgasını körükleyip feminizm akımını şahlandırmayı planlıyorlar. Anla ki sen bu boş kavgalara düşersen kazan ya da kaybet, kadın ya da erkek ol, eline bir şey geçmeyecek. Ama yine anla ki birileri seni bunlarla meşgul ettiği için çok büyük bir rant elde edecek.


Klibi buradan izleyebilirsin:

29 yorum:

  1. Klip analizlerini çok beğendim. :)Bu arada videonun senaryosunun Hz Adem'le ilgili olacağı aklımdan geçmezdi.

    YanıtlaSil
  2. ibretlik tespitler yapıyosunuz ailecek izliyoruz bi imza alabilirmiyiz :D

    YanıtlaSil
  3. Annem Rihannayı tanımaz ama ben bu şarkıyı dinlerken şarkıyı o da dinlemiş ve çok sevdi dinlediğim hiçbir şarkıyı sevmez. Ama bunu sevdi acaba bilinçaltına gönderilen bi' mesaj gibi bir şey mi? Sonuçta şarkıda kadın üstün geliyor. Annemin bilincinde de yer etmiş olabilir mi acaba?
    :D benim de aklıma Hz. Adem ile alakalı olacağı gelmezdi. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngilizce bilmiyo ama ilk defa böyle bir şarkıyı sevdi. Hani beynimiz farklı dilleri de algılayabiliyormuş ya sanırım. Acaba sözlerini algılayabildi mi beyni onu merak etmiştim:D

      Sil
    2. Merhabalar.İnsan beynine bütün diller işlenmiş durumdaymış.Bunu bende önce duydum sonrada gerçekten yaşadım.Babam yurtdışında girdiği bir ameliyatta o ülkenin dilini bilmemesine rağmen narkoz verildikten sonra konuşulan herşeyi anlamış.bende tam uykuya dalacağım bir zaman dinlediğim yabancı müziğin sözlerini anladım.Uyanınca şarkının sözlerine baktım gerçekten anladığım şeymiş.Bu konuyla alakalı bazı yabancı dil kurslarının hipnoz ederek birkaç seansta ingilizceyi öğrettiklerini duymuştum.Aslında öğretmiyorlar gün yüzüne çıkarıyorlar.Çünkü bir ayette dillerin yaratılmış olduğu yazıyor.Yani zaman içinde oluşmuş olması gibi bir durum yok.

      Sil
  4. Süper analizlerin var ve çok bilgilisin acaba kaç yaşındasın?

    YanıtlaSil
  5. S.A.
    Size bir sorun olacak.Ben Man Down'u ilk çıktığı zamanlar çok beğeniyordum ancak bir süre sonra nefret edecek noktaya geldim.Bununda akıl kontrolü ile bir ilgisi var mıdır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında fazlada dinlemiyordum.Yani nasıl diyeyim ritimleri hatırlıyorum hatta hala beynimin içinde sanki böyle aklıma bir şeyler sokmak ister gibi ? Bunun akıl kontrolü ile ilgisi var mıdır yani hipnoz mudur ? Cevap verirseniz sevinirim.

      Sil
    2. Zaten şarkılarda ritimle hipnoz yapılıyor. Beğendiğin bir şarkı olunca da bu seni etkilemiş olabilir. Şarkıların yapılış amacı en başından beri akıl kontrolü zaten. Seni meşgul etmek ve Allah'tan uzak tutmak.

      Sil
    3. Dilara Yurdakul30 Ocak 2013 15:42

      Sağol bak bende öyle düşünüyordum :) Teşekkür ederim.Yeni yazıları bekliyoruz :)

      Sil
  6. Klipte Baphomet'in okçu işareti de fazlasıyla kullanılmış.

    YanıtlaSil
  7. klipte bir tane bile beyaz ırk yok

    YanıtlaSil
  8. telefonumdan da tum şarkılarını sildim.Allah mahşer gününde böyle salakları İNŞALLAH Cehennem'in en kötü yerine koyar.AMİN

    YanıtlaSil
  9. Desenize Rihanna'nın yatacak yeri yok.

    YanıtlaSil
  10. rum pa pa pam derken ne demek istemiş acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuri Alço demek istemiş panpaa lşdfdkmsfmksjmödnkmaslösjşp

      Sil
  11. Lena'cım çok güzel olmuş, bayıldım. Ama söylediği söz "Rum Pa Pa Pam" ne anlama geliyor?

    YanıtlaSil
  12. İsmini vermek istemeyen izleyici16 Haziran 2013 13:37

    Çok güzel yazmışsın ya teşekkürler...

    YanıtlaSil
  13. Silahi sıkarken cikan ses bam bam bam gibi

    YanıtlaSil
  14. lena senden nefret ediyorum çünkü insanı kendine bağlıyosun ve insan okumaktan kendini alamıyor bazen sen de bizim akıl kontrolümüzü kontrol altına alıyomuşsun geliyo ve ben senin bu huyundan nefret ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen yha ben de sana katılıyorum.
      Banada lenanın bu kadar derin bilgiler bilmesi tuhaf geliyor.Hadi diyelim Lilith in arapça ve ibranicede ki anlamını biryerlerden öğrendin de yahv Akadça daki anlamını nerden biliyosun ??!Bazen acaba onlardan biri mi diye düşünmeden edemiyorum :-V

      Sil
    2. internette yazıyor. nereye nasıl bakacağını bilirsen her şey değişir.

      Sil
  15. İLLUMİNATİ BAŞKA BİŞEY DEMİYORUM

    YanıtlaSil
  16. İlk başta klibi bende izlediğimde oldukça haklı olduğunu düşünmüştüm ama.. Ne bileyim bunları okudukça ne kadar aptal yerine konduğumuzu anlıyorum. Bunun için son zamanlarda oldukça bu konularla ilgileniyorum. Bu arada belki alakasız ama arada karşıma düşmüş meleklerle ilgili şeylerde çıkıyor sen bu konuda bir şey biliyor musun ?

    YanıtlaSil
  17. Elisa lam ın ölümünü araştırabilirmisin ? Gercekten cok merak ediyirum . en azindan brz bilgi sahibi olmak istiyorum lutfen lutfennn ����

    YanıtlaSil
  18. Ya hiç nefes almadan söyledi şarkıyı ya. Beynim yandı. Ayrıca ritmi ile rampapam hiç uymuyor. Sanki beynim bulandı karıştı.

    YanıtlaSil
  19. BENCE ŞU "RAM PA RAM PAM" NURİ ALÇO'YA Bİ GÖNDERME. FSÖŞMGDLAVKDLŞGAMGDGKA
    HE Bİ DE ARKADAN MLG SESLERİ GELİP DURUYODU ZXMAÇSÖFASDSÖDŞAMFSŞLKD

    YanıtlaSil
  20. 10 yıldır gördüğüm en iyi analiz. Emekleriniz icin 2021'den ve gönülden teşekkürler

    YanıtlaSil
  21. şaka maka küçükken okumuştum ben bu yazıyı yıllar sonra hala duruyo mu acaba diye bakayım demiştim bunlardan korkuyomuşum uyuyamıyodum awQWREQWFQEWFDEFW

    YanıtlaSil

İstediğini sorabilirsin, burası özgür bir ülke. Yani, sanırım.